Održano predstavljanje kuharice "Od mora do stola"


U petak, 5. listopada 2018. godine na brodu „Turist“ g. Siniše Milutinovića, člana Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana s početkom u 12:00 sati održalo se svečano predstavljanje kuharice „Od mora do stola“ koja je nastala u sklopu provedbe projekta Od mora do stola.

Nazočni predstavnici jedinica lokalnih samouprava, članovi LAGUR-a Istarska batana, predstavnici LAGUR-a iz Hrvatske, predstavnici španjolskog LAGUR-a (GALP-a) Costa da Morte, turističkih zajednica s područja LAGUR-a Istarska batana, medija, ugostiteljskih objekata, ribara i mnogi drugi imali su čast prisustvovati netradicionalnom predstavljanju kuharice isplovljavanjem s medulinske rive i kratkim izletom po medulinskom arhipelagu.

Nakon dolaska na najjužniju točku istarskog poluotoka, Rt Kamenjak i njegove svima poznate spilje, krenuo je uvodni govor dobrodošlice predsjednika LAGUR-a Istarska batana i načelnika Općine Medulin, g. Gorana Buića. Obratio se nazočnima uvodnim govorom iz kuharice i naglasio važnost međusobnog umrežavanja lokalnih ribara i ugostitelja, kao i promicanja ribarske kulturne baštine među lokalnim stanovništvom i šire. Voditeljica LAGUR-a Istarska batana, Katia Ereš predstavila je projekt Od mora do stola u sklopu kojega je nastala ova kuharica te se zahvalila svima koji su radom i trudom doprinijeli stvaranju ove predivne priče kojoj je svrha poticanje konzumacije lokalne sezonske ribe, kao i kreiranja kratkih lanaca opskrbe na području djelovanja LAGUR-a Istarska batana. Predstavljanju kuharice nazočio je i autor kuharice, g. Đorđe Stošić, koji je svojim fotografskim vještinama i suradnicima unio mirise i okuse u cijelu priču, učinio ju markantnom, gramatički korektnom i nezaobilaznom svakoj kuhinji koja poštuje i diči riblja jela južne Istre.

Netom nakon govora domaćina, entuzijastični Hook & Cook krenuo je s pripremom njihovih autorskih kreacija uz nezaboravni cooking show radnog tima g. Siniše Pavlovića, također člana LAGUR-a Istarska batana, koji su za ovu priliku pripremali dva različita jela. Prisutni su imali priliku isprobati pobjednike Hook & Cook festivala, Hot tunu i Tuna burgere koje su se za njih pripremali sve do silaska s broda u 15:00 sati.

Izrada kuharice "Od mora do stola" sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.


Izdvojene novosti
Zadnje novosti